INFORMATIE

DOE MEE – DENK MEE – Biedt BASISINKOMEN kansen?

De WEBINAR van 3 juni is HIER terug hier te zien

met deze link:

 “Naar een crisisbestendige arbeidsmarkt”


of  LUISTER naar deze PODCAST

 

Leren van de crisis, dat kan, ook met WERK en INKOMEN.

Sturen aan de ARBEIDSMARKT, speuren naar kansen met basisinkomen.

Twee of meer deskundigen scherpen hun visie aan elkaar en kijken vooruit.

Prof. Paul de Beer en socioloog Michiel van Hasselt en de deelnemers.

 Commentaar kan o.a. onder de video IN  YouTube  gegeven worden.

Meer info:

‘Crisisbestendig beleid’ en 'Gelijkheid met een Burgerinkomen' en een Samenvatting


--------------------------------------------------

Hieronder vindt  u:

 - Hoera voor het nieuwe SE-advies !  (<<<NIEUW>>>)

 - Ons Plan van Aanpak (24-5-2021) aan het PvdA bestuur

 - De motie Burgerbaan

 - Toelichting op die motie: "Burgerbaan en basisbaan zijn als zus en broer"

 - Aan de slag met een interne PvdA-motie . . .  na gesprekken met het PvdA-bestuur.

 - Brief van 23 maart 2020  aan belangstellenden 

--------------------------------------------------

 - Hoera voor het nieuwe SE-advies !

De "verzilverbare heffingskorting" is de verscholen term voor Negatieve Belastinginkomsten = NIB

Iets wat het BASISINKOMEN nabij komt, door het uitkeren van belasting aan hen die te weinig inkomsten hebben. Dus geen geld naar de rijken. (dat doet de ECB al jaren via QE-geld injecties)


Ook onze vele actie voor een regelarme bijstand, dringen langzaam door in het logge verstand in Den Haag. ....

onze goed gerichte politieke acties WERKEN !! 


Zie blz 15 van dit advies aan de regering:   sociaal-economisch-beleid-2021-2025.pdf 

Daar staat:

....Invoering van verzilverbare heffingskortingen vermindert de onzekerheid veroorzaakt door de toeslagensystematiek.

Recent is een briefadvies over kind-voorzieningen verschenen met daarin niet alleen voorstellen om verdere stappen naar een systeem voor 0-13-jarigen te zetten, maar ook voorstellen om de problematiek rond de kinderopvangtoeslag aan te pakken.

Verlagen van de lasten op arbeid waardoor het besteedbaar inkomen toeneemt. 

De relatief hoge marginale tarieven op arbeidsinkomsten, vooral voor groepen in het midden van de inkomensverdeling, werken verstorend op de arbeidsdeelname en arbeidsmarkt en ontmoedigen (meer uren) werken.

Verruimen van de bijverdien mogelijkheden in de Participatiewet en arbeidsongeschiktheidsregelingen en afschaffen van de kostendelersnorm. .....

Lees meer, speur verder

en wat is onze next step om dit ook echt in een wet te krijgen?

---------------------------------------------------

Download HIER ons Plan van Aanpak  van 24-5-2021 en

de vraag aan het PvdA bestuur om onze PvdA Netwerkgroep Basiszekerheid te erkennen.

---------------------------------------------------

De interne PvdA-Motie 19: “Burgerbaan" is . . . aangenomen !

Het PvdA bestuur beveelt aan VOOR deze motie te stemmen

         

De motietekst zelf:

Indiener(s): Frans Vrijmoed      Motie: Burgerbaan 

Minimum uurloon voor vrijwilligers die dat willen, bij non-profit organisaties.

Tekst aan het PvdA congres 16 jan, 2020:

De Partij van de Arbeid in congres bijeen in januari 2021

Constaterende dat:

- vrijwilligerswerk onmisbaar is in de samenleving en een weldaad voor alle betrokkenen

- niet iedere burger het zich financieel kan veroorloven om onbetaald te werken als vrijwilliger

Van mening dat:

- de voortgang en uitbreiding van vrijwilligerswerk, zo onmisbaar in onze samenleving, moet worden geborgd en gestimuleerd door de overheid

- ieder burger recht heeft op vrije toegang tot vrijwilligerswerk en op voldoende inkomen om dit onmisbare werk te kunnen doen

Roept het bestuur en de fractie op om:

- burgers in staat te stellen om via een burgerbaan bij de gemeente structureel vrijwilligerswerk te verrichten bij een of meer non-profit organisaties zoals een ANBI of SBBI, en daarvoor van de gemeente het wettelijk minimum uurloon te ontvangen

- voor burgers met een burgerbaan en een uitkering voor werkloosheid, hun uitkering te korten met hun inkomen uit de burgerbaan, en de voorwaarden voor hun uitkering te verlichten zoals geen vermogenstoets en een responsieve sollicitatieplicht

En gaat over tot de orde van de dag.

Toelichting Partijbestuur:

Het partijbestuur en Tweede Kamerfractie kunnen zich vinden in de strekking van deze Motie. Het verkiezingsprogramma stelt voor om 100.000 publieke basisbanen te creëren. Het gaat dan om waardevol en nuttig werk, dat nu niet meer wordt gedaan of niet meer (financieel) wordt gewaardeerd. Denk daarbij aan functies als wijkhulp, beveiligers en speeltuinmedewerkers.

Regelmatig worden nu vrijwilligers ingezet voor dit soort werk. Naar de opvatting van de Kamerfractie zouden dit volwaardige banen moeten zijn. Bij een publieke basisbaan hoort een fatsoenlijk salaris: tenminste het minimumloon. Een uitkering – met alle bijkomende voorwaarden en verplichtingen - is dan niet meer nodig. Het voorstel voor de burgerbaan, zoals verwoord in de Motie, sluit daarbij aan. De Tweede Kamerfractie heeft zich hier de afgelopen jaren voor ingezet, en zal daar ook mee doorgaan.


De toelichting:

            Burgerbaan en basisbaan zijn als zus en broer
 
De burgerbaan en de basisbaan zijn als zus en broer van elkaar. Zij komen uit hetzelfde gezin, de overheid, en hebben gemeenschappelijke kenmerken, zij gaan over werk van algemeen nut en sociaal belang, en zij zijn tegelijk fundamenteel verschillend. Hierbij een vergelijking van de twee in tien punten:


1. De basisbaan is bedoeld voor specifieke groepen mensen zoals uitkeringsgerechtigden met een grote 'afstand tot de arbeidsmarkt'; de Burgerbaan staat open voor iedere burger die het werk wil uitvoeren.
 
2. De basisbaan gaat over specifieke taken om te verrichten, zoals conciërge op een basisschool; de burgerbaan gaat over zelf in te vullen vrijwilligerswerk voor een of meer organisaties zonder winstoogmerk, zoals een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI).
 
3. Bij de basisbaan belooft de gemeente het wettelijk minimumloon voor een vast aantal uren dat de burger de taken uitvoert; bij de burgerbaan belooft de gemeente het wettelijk minimumloon per uur dat de burger zich vrijwillig inzet.
 
4. Bij de basisbaan is de overheid inhoudelijk betrokken bij het werk dat wordt verricht; bij de burgerbaan kijkt de overheid enkel naar het aantal uren van het vrijwilligerswerk, dat de overheid per maand doorkrijgt van de ANBI of SBBI.
 
5. In het geval van beide soorten van banen gaat het om zinvol werk in de samenleving waardoor de overheid betaalt uit algemene middelen, uit belastingopbrengsten door heel de samenleving; hiermee borgt de samenleving via de overheid dat al dat nuttige en nodige werk wordt uitgevoerd en dat iedere burger die dat werk heeft uitgevoerd voldoende wordt betaald om het werk te kunnen blijven doen.
 
6. Bij de basisbaan is de overheid, al dan niet via betaalde uitbesteding, verantwoordelijk voor het creëren en onderhouden van de banen, voor het opleiden, begeleiden en verzekeren van de uitvoerders; bij de burgerbaan ligt deze verantwoordelijkheid geheel bij de meer dan 100.000 ANBI's en SBBI's die daar zelf ook voor betalen.
 
7. De basisbaan stimuleert doorstroming naar ander werk voor een hoger loon, ook bij organisaties met een winstoogmerk; de burgerbaan stimuleert dat vrijwillig werk blijft worden uitgevoerd, zonder enig doel van doorstroming en altijd voor het wettelijk minimum uurloon.
 
8. Beide banen helpen burgers om mee te kunnen doen in de samenleving, zich van betekenis te kunnen weten voor hun omgeving en om trots te kunnen zijn op hun werk en hun inkomen; beide banen bevorderen de volksgezondheid en de tevredenheid in de samenleving.
 
9. Beide banen zijn een belangrijke stabiele factor in de economie omdat de borging van werk en inkomen voor de doorlopende besteding van de inkomsten uit die banen, zowel in tijden van voorspoed als tegenslag. Beide banen brengen vertrouwen in de samenleving, ook voor het MKB.
 
10. De twee soorten van banen vullen elkaar aan: de basisbaan voorziet in de behoefte aan een voltijdbaan voor een volledig wettelijk minimum maandloon en de
burgerbaan voorziet in de behoefte aan een kleine flexbaan met idem compenserend inkomen om een of meer dagdelen per week vrijwillig te kunnen werken.

Met hartelijke groet,
 
Frans Vrijmoed

=================================== ==============================================

Alle opmerkingen en ideeën graag naar onze mail: basiszekerheid@gmail.com of bel 0623970420


Aan de slag met een interne PvdA-motie . . .


Met het PvdA bestuur ging onze Netwerkgroep Basiszekerheid in overleg, eind 2019, en het bestuur heeft toen begin 2020 een eenmalige projectgroep opgericht om te praten over basiszekerheid. 

Op woensdag  30 september 2020 werd het resultaat van die projectgroep, het ‘Handelingsperspectief’, besproken in een Webinar. 

Dat Handelingsperspectief  (HIER)   is geleverd bij de commissie die het concept-verkiezingsprogramma van de PvdA schrijft. 

Dat hele Webinar van 1 uur en 15 min is te volgen op deze video op YouTube (HIER)


N.B. De Basiszekerheid groep heeft bij de eerste gesprekken van de projectgroep een ‘Whitepaper Basisinkomen (HIER)’  ingediend. Daar is helaas weinig mee is gedaan. Voor jullie is dit Whitepaper in de bijlage gevoegd ter informatie/lezing.


Het basisinkomen heeft een plek in het Handelingsperspectief en wordt door het PvdA bestuur als een verre toekomstige oplossing benoemd. Voor nu, oktober 2020, is de conclusie van de PvdA bestuurders dat het basisinkomen nog ongewenste effecten zou hebben in het kader van bekostiging en de invloed op economie en werkgelegenheid. Die mening hebben ze niet laten doorrekenen. 

Uiteraard is de Netwerkgroep Basiszekerheid het hier niet mee eens. Er is dus nog veel werk te doen binnen de PvdA. Er zijn geluiden dat andere partijen wel meer aandacht aan basisinkomen gaan geven.


============== 


Brief 23 maart 2020   aan belangstellenden 

Die is gestuurd, voornamelijk binnen de PvdA en andere politiek geïnteresseerden.

--------------------------------------------------------- 

Beste partijgenoot,                                                                                                          23 maart 2020


Binnen de PvdA is al enige tijd een groep mensen actief die een vorm van basisinkomen promoot, zoals een negatieve inkomstenbelasting. De aanleiding was een aangenomen motie op het congres in 2018, die de partij opriep tot onderzoek en een experiment. Een aanzet voor stevige veranderingen in onze verzorgingsstaat en bij de belastingen. 


Eind vorig jaar resulteerde dit in een plan-van-aanpak waarmee een Netwerkgroep Basiszekerheid kon worden gestart. Er is nu op initiatief van het Partijbestuur, een brede projectgroep samengesteld van enkele 1e en 2e Kamerleden, WBS, JS, CLB, enkele oud-wethouders en ondergetekenden. In drie sessies zal deze projectgroep moeten komen tot een politiek advies en een tekst aan de Programmacommissie. De eerste sessie is, heel begrijpelijk, uitgesteld.


Tegelijkertijd met de studie van deze projectgroep wil de Netwerkgroep Basiszekerheid de verschillende opties breed in de partij ter discussie stellen. Daarom zoeken we leden die zich op deze discussie willen voorbereiden. Als lid van deze Netwerkgroep krijgt u informatie en een studiemiddag aangeboden over basiszekerheid, basisbanen, burgerbanen en basisinkomen. 

Verder zoeken wij mensen die campagne/discussie materiaal kunnen schrijven en/of een enquête op zetten of een website en/of een mail-verzend-tool kunnen beheren.


Wilt u alleen ons nieuws en onze activiteiten volgen, laat het ons weten! Wilt u een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een lokaal debat en/of dit mee organiseren? Graag! Afhankelijk van hoe de lokale contacten zijn, kan het boeiend zijn dit met meerdere politieke partijen te organiseren. Wij denken graag met je mee en kunnen ook ons netwerk bij andere partijen voor je inzetten.

Plaats a.u.b. enkele regels over ons op uw lokale PvdA site en verwijs naar onze site. Voor uw en onze PR én meer verwijzingen brengt ons hoger in de google zoeklijst.


Mail ons: basiszekerheid@gmail.com Zie ook de website in aanbouw: basiszekerheid.org


Met hartelijke groet van Kernteam PvdA netwerkgroep Basiszekerheid

Bert Veenstra, Hans Lindeijer, Frans Vrijmoed, Bauke de Wreede, Cees Liefting


Basiszekerheid, voor eigen regie en gelijke kansen, dat biedt een eerlijk bestaan, want:


- Zes miljoen werkende zitten in een armoedeval. Vanwege de salaris-afhankelijke toeslagen stijgt het besteedbaar inkomen NIET bij een hoger bruto-loon. Dat geldt voor iedereen tot aan het modaal inkomen. Het weer of meer gaan werken is dus niet lonend voor het merendeel van deze grote groep; onze kiezers!


- 1,2 miljoen mensen leven op een bestaansminimum, ja zelfs in armoede. Hieronder bevinden zich ook werkenden, vaak met meerdere banen Werk biedt hen geen zekerheid om voldoende in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.


- Onder mensen die in armoede leven bevinden zich 400.000 kinderen, 1 op de 9 kinderen gaat met honger naar school. Deze kinderen hebben daar niet voor gekozen en het belemmert hen in hun ontwikkeling.


- De lonen zijn (te) laag en de kosten van levensonderhoud te hoog. Mensen geven een te hoog percentage van hun inkomen uit o.a. aan huur en zorg.


- Regels moeten eenvoudiger. Er bestaan in Nederland 50 verschillende inkomensregelingen, toeslagen en/of kortingen. 27% van de mensen weet die financiële ondersteuning NIET te vinden.


- Het toeslagensysteem met terugvorderingen veroorzaakt veel schulden. Vooral onder hen die het toch al moeilijk hebben (500.000 mensen hebben o.a. daardoor problematische schulden).


- Lonen stagneren en onzekerheid over het bestaan nemen toe, het systeem wordt inefficiënt en wankelt, het is een recept voor economische instabiliteit en politiek extremisme. Dát gaat geld en ellende kosten.


- Een stabiele basis is essentieel voor morele keuzes. Niet afhankelijk zijn, is de beste weerstand tegen misdaad.

Dat zijn onberekenbare voordelen die aangetoond kunnen worden in een groot maatschappelijk experiment.


- 1.3 miljoen ZZPers zijn vaak in onzekerheid en vrijwilligers en mantelzorgers werken 2 miljard uur per jaar (nog) onbetaald.

Share by: